Nederlanders zoeken naar goudschat van de nazi's

Ligt er in het Zuid-Duitse stadje Mittenwald een goudschat van de nazi's verborgen? Die vraag houdt de Nederlandse onderzoeksjournalist en documentairemaker Leon Giesen al een tijdje bezig. Hij is nu met een onlinecampagne gestart om geld op halen zodat hij de opgraving kan betalen.
De partituur waarin de code verwerkt zou zijn die naar de schat leidt.

Het verhaal achter de zoektocht gaat al lang mee. Kort voor de ondergang van het Derde Rijk zouden de persoonlijke diamanten van Adolf Hitler samen met een groot aantal goudstaven verborgen zijn op een geheime locatie in Beieren. Het doel zou geweest zijn om de strijd tegen de geallieerden te financieren. Maar is het ook meer dan een mythe?

De Nederlandse onderzoeksjournalist en schrijver Karl Hammer besteedde zeven jaar aan zijn onderzoek naar de schat. De sleutel was volgens hem een stuk bladmuziek waarin een code verwerkt zou zijn. In december 2012 deed Hammer een publieke oproep. Hij zette een bericht in de krant, met de partituur erbij.

Een andere Nederlandse journalist en muzikant, Leon Giesen (kleine foto), vond in het stuk bladmuziek een nieuwe aanwijzing, een symbool dat zou verwijzen naar een spoorlijn. Samen met de hulp van een onderzoeksteam kwamen ze uiteindelijk uit op het plaatsje Mittenwald, in het zuiden van Duitsland. Volgens Giesen ligt de schat daar ergens op een oud kazerneterrein.

Vorige week kregen de Nederlanders toestemming van de Duitse autoriteiten om proefboringen uit te voeren op het terrein. Daaruit is gebleken er op 2,5 meter diepte een metalen voorwerp zou begraven zijn. Reden genoeg voor Giesen, die met zijn verhaal al heel wat media-aandacht kreeg in Nederland, om zijn zoektocht voort te zetten.

Om de echte opgraving te financieren, is de man een onlinecampagne gestart. Wie een bijdrage van 50 euro doet, krijgt een "schatkaart". Houders van een schatkaart worden op de hoogte gehouden van de vooruitgang en krijgen na afloop het hele verhaal met film en livemuziek te horen. Giesen wil immers ook een voorstelling maken rond zijn zoektocht naar het nazigoud.

Als er een effectief een schat gevonden wordt -en dat is uiteraard maar zeer de vraag- heeft Giesen al aangekondigd dat hij het "bloedgeld van Hitler" niet voor zichzelf wil houden.