Overnemers voor het failliete bedrijf Alfacam

De overname van het mediadienstenbedrijf Alfacam uit Lint is afgerond. Morgen zullen de curatoren meer uitleg geven over wie er nu precies welk deel van Alfacam overneemt.

Volgens curator Ilse Mertens zijn er verschillende overnemers voor verschillende onderdelen van Alfacam. Over wie dat precies zijn, wil ze voorlopig niet veel kwijt, behalve dan dat de Franse Euro Media Group een van de overnemers is. Met dat bedrijf waren eerder al exclusieve gesprekken gestart.

Hoe de vork precies in de steel zit, zal morgen duidelijk worden tijdens een persconferentie. De drie curatoren zullen daar een stand van zaken geven vijf maanden na het begin van het faillissement en ook de CEO's van de overnemende bedrijven zullen hun toekomstplannen komen voorstellen.

Alfacam werd in 1987 opgericht door Gabriël Fehervari en Karin Stoop en groeide onder meer door overnames erg snel uit tot een internationale groep voor mediadiensten. Het bedrijf werd erg bekend door opnames van grote muziekevenementen zoals het Eurovisiesongfestival en het Weense nieuwjaarsconcert, maar ook sportwedstrijden zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal.

Het bedrijf kwam echter in de problemen door het mislukken van de tv-zender Exqi. Bij Alfacam werkten op het hoogtepunt 120 mensen. Velen van hen hebben hun baan verloren. Naast oprichter Fehervari zaten ook ING en het investeringsfonds Gimv in het kapitaal. De rest van de aandelen zat verspreid op de beurs.

Euro Media Group is tv-gigant in Europa

Euro Media Group, een van de belangrijke overnemers van Alfacam, is marktleider in Europa inzake audiovisuele technische diensten. De groep werd in 2007 opgericht door de fusie van het Franse EuroMedia Televison en de Nederlandse tegenhanger UBF Media Group.

Het bedrijf heeft 1.300 mensen in dienst en bezit 78 studio's. De hoofdzetel ligt nabij Parijs, maar ook in Vilvoorde is er een vestiging. Daarnaast is EMG ook actief in Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Zwitserland.

De Belgische Bel-20-groep Ackermans & van Haaren is met een belang van 22% een van de grote aandeelhouders van Euro Media Group.