Rouhani: "Iran zal nooit kernwapens maken"

"Iran heeft nooit de bedoeling gehad om een atoombom te maken en zal dat ook nooit doen." Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd in een interview met de Amerikaanse zender NBC. Opnieuw een teken dat het Iraanse regime een gematigdere koers wil varen.
AP2013

Rouhani is sinds begin augustus officieel de president van Iran. Stilaan raken de onderhandelingen met de VS over het omstreden kernprogramma van Iran opnieuw opgestart. Iran zegt dat het enkel uranium wil verrijken voor burgerlijke doeleinden, elektriciteit dus, maar het Westen vermoedt dat Iran aan kernwapens werkt.

Ook de vorige president Ahmadinejad liet geregeld verstaan dat Iran niet aan een kernwapen werkt, maar wel het recht heeft om uranium te verrijken voor burgerlijke doeleinden. Rouhani herhaalt dat nu, in een interview met een van de grote Amerikaanse nieuwszenders.

Rouhani en de Amerikaanse president Barack Obama hebben elkaar de voorbije weken brieven geschreven. Dat bevestigde het Witte Huis gisteravond. "Er is een kans op een diplomatieke oplossing, maar die kans blijft niet eeuwig", zegt Jay Carney, de woordvoerder van Obama. De briefwisseling leidt tot speculaties over een ontmoeting tussen Obama en Rouhani die in de steigers zou staan. Het zou voor het eerst zijn sinds in 1979 een islamistisch regime aan de macht kwam in Teheran dat een Amerikaanse en een Iraanse president elkaar ontmoeten.

Volgende week komt Rouhani naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Voorlopig is er officieel nog geen sprake van een ontmoeting met Obama.

AP2013

De uitspraak van Rouhani, dat Iran geen kernwapen wil, komt een dag nadat ook de geestelijke leider van Iran, ayatollah Khamenei (foto links), de deur voor onderhandelingen op een kier had gezet. "Ik ben niet tegen diplomatie. Ik ben er voorstander van om clementie te tonen zoals een worstelaar kan wijken om tactische redenen", zei Khamenei in een toespraak voor de Revolutionaire Garde.

Toch zijn er nog andere tekenen dat het Iraanse regime stilaan een gematigdere koers kiest. Zo zijn gisteren 11 gevangenen vrijgelaten, zoals Rouhani eerder had aangekondigd. Onder hen zouden enkele politieke gevangenen zijn, hervormingsgezinde dissidenten.

AP2013