Vlaams gamefonds levert eerste spel op

Het Vlaams gamefonds heeft een eerste vrucht afgeworpen. Vanaf morgen kan voor Apple's iPad "Bongobos" worden gedownload, een educatief spel voor kleuters. In totaal werd al meer dan 1 miljoen euro uitgedeeld aan ontwikkelaars.

De Vlaamse regering besloot vorig jaar een gamefonds op te richten om de productie van videogames in Vlaanderen aan te moedigen. Hoewel er vorig jaar zes miljoen games werden verkocht in onze regio, hinkt de productie daar ietwat bij achterop. De meest gerenommeerde Vlaamse ontwikkelaar is momenteel Larian Studios in Gent.

Het gamefonds heeft al 1.030.000 euro uitgedeeld aan 23 projecten. Het eerste spel dat werd ontwikkeld met steun van het fonds is Bongobos van de Antwerpse studio GriN. Het gaat om een iPad-game voor kleuters die zich afspeelt in een driedimensionaal woud. De jonge illustratrice Frieda Van Raevels zorgde voor het artwork en actrice Ianka Fleerackers leende haar stem.

Volgens de ontwikkelaar biedt Bongobos de kleuters een leuke, speelse ervaring en hun ouders de garantie dat die ook educatief onderbouwd is. De eerste episode, Bongobos Herfst, is vanaf morgen/vrijdag beschikbaar voor 1,99 euro. Het spel krijgt met 'Forest Pals' ook meteen een Engelstalige tegenhanger.

In september en oktober lopen nog twee projectoproepen af, voor het leerplichtonderwijs en voor de entertainmentsector.