Wetenschappelijk onderzoek naar succes André Rieu

Een team van de universiteit Maastricht is gestart met een onderzoek naar het succes van de Nederlandse orkestleider en violist André Rieu, die in Maastricht geboren is.

Vandaag is het de officiële startdag van het onderzoek. De voorbije maanden hebben de onderzoekers wel al gesprekken met André Rieu gehad. Het komende anderhalf jaar gaat het team bekijken welk repertoire hij brengt en waar zijn wereldwijde succes vandaan komt.

"André Rieu is nu in Mexico", zegt onderzoeker Jack Van den Bogaert. "Daar werkt hij met lokale muzikanten en introduceert hij ook muziek uit het land. Maar onze vraag is ook: hoe komt het nu dat het Franse en Duitse repertoire dat hij hier met zijn eerste salonorkest bracht wereldwijd aanslaat, van Japan tot Timboektoe, zeg maar."

Het team gaat bekijken hoe Rieu alles organiseert, wat zijn economische betekenis is en hoe zijn fans de muziek beleven. Rieu brengt met zijn orkest vooral populaire klassieke werken.