Zes maanden cel voor verzonnen ontvoering

De Brusselse correctionele rechtbank heeft twee meisjes van 21 en 22 jaar oud veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden omdat ze een ontvoering uit hun duim hadden gezogen. De twee meisjes waren bovendien niet komen opdagen voor hun proces, zodat ze bij verstek veroordeeld werden.

De twee waren op 18 augustus 2012 rond 1 uur 's nachts in Diegem opgemerkt door een politiepatrouille. Toen de agenten hen vroegen wat ze daar op dat uur van de nacht deden, verklaarden de meisjes dat ze het slachtoffer waren geworden van een ontvoering. Drie mannen zouden hen in het centrum van Brussel in een wagen gesleurd hebben en vervolgens naar Diegem gebracht hebben. Daar zou een van hen er vervolgens in geslaagd zijn een autoraampje te openen en vervolgens ook het autoportier, waarna ze konden ontsnappen.

De politie nam het verhaal ernstig en stelde een onderzoek in, maar al snel bleek het hele ontvoeringsverhaal verzonnen. "Vermoedelijk was het tweetal zonder ouderlijke toestemming op stap gegaan en veel te lang weg gebleven", oordeelde de rechter, die zwaar aan het gedrag van de meisjes tilde. "Politie en gerecht hebben hun werk zeer ernstig genomen en de nodige materiële middelen ingezet, kosten die door de maatschappij moeten gedragen worden."

Dat de meisjes ook nooit ingingen op uitnodigingen van de politie om verhoord te worden, noch kwamen opdagen op hun proces, kon al evenmin op bijster veel begrip rekenen.