119.000 euro boete voor ontduiken van accijnzen op wijn

Een 67-jarige man uit Houthalen-Helchteren is door de Hasseltse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een boete van 118.825 euro. Dat komt overeen met vijfmaal de belastingen op wijnen en alcohol die hij had ontdoken. Aan de dienst Douane en Accijnzen moet hij een schadevergoeding van 23.765 euro betalen.

In zijn entrepot in Houthalen hadden de ambtenaren van Douane en Accijnzen tekorten vastgesteld van bijna 23.800 liter wijn, 497 liter mousserende wijn, 303 liter tussenproducten en 541 liter alcoholhoudende dranken.

De controles gebeurden in maart en november 2012. Het was de bedoeling van de man de accijnzen op wijnen en alcohol te ontduiken.

Douane en Accijnzen had de zestiger een minnelijke schikking van ruim 45.000 euro voorgesteld, maar daar was hij niet op ingegaan. De man verklaarde dat hij het slachtoffer was van een diefstal en betaalde de minnelijke schikking daarom niet.