13-jarig meisje opgenomen in instelling voor volwassenen

In Zelzate is een 13-jarig meisje in een psychiatrische instelling voor volwassenen opgenomen omdat in de kinderpsychiatrie geen plaats meer was. "Mijn dochter mag slechts 1 uur per dag uit haar kamer", klaagt de moeder haar lot aan. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens pleit voor de oprichting van een gesloten instelling voor kinderpsychiatrie.

Het meisje is zwaar autistisch en verbleef sinds haar tiende in een instituut in Brugge. Naarmate ze ouder werd, begon ze zichzelf steeds vaker te verwonden. "Op een bepaald moment vertelden ze mij dat ze niet meer voor de zorg voor mijn dochter konden instaan", vertelt haar moeder.

"Ze vormde een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Daarom moest ze gedwongen worden opgenomen." Omdat in de kinder- en jeugdpsychiatrie nergens plaats was, gebeurde dat dan maar in een psychiatrische instelling voor volwassenen in Zelzate.

"Mijn dochter zit in een afdeling met psychopaten en drugsverslaafden. Maar mijn kind heeft dringend aangepaste zorg nodig", gaat de moeder voort. "Ze mag slechts 1 uur per dag uit haar kamer. De rest van de dag zit ze opgesloten in de isoleercel. Ze mag geen enkele prikkel krijgen."

"Dit is een schrijnende situatie. Dat meisje hoort hier helemaal niet thuis", geeft de instelling toe. De jeugdrechter moet binnen de tien dagen beslissen of de collocatie verlengd wordt, en of het meisje in de instelling voor volwassenen moet blijven.

"Gesloten instelling voor kinderpsychiatrie dringend nodig"

Jaarlijks komen zo'n zes kinderen door een collocatie in een instelling voor volwassenen terecht door plaatsgebrek in de kinderpsychiatrie. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens pleit er daarom voor dat er dringend een gesloten instelling voor kinderpsychiatrie komt in ons land, met voldoende bedden per provincie.

"Het is echt te betreuren dat er nog nergens in ons land zo'n gesloten afdeling voor kinderen bestaat. Internationale instanties hebben ons land daarvoor al op de vingers getikt", zegt Adriaenssens in Het Nieuwsblad.