"Asverstrooiing in fluovestje is niet gepast"

In Hoegaarden is discussie ontstaan rond de kledij van het gemeentepersoneel dat asverstrooiingen doet na een crematie. Onlangs droegen de werknemers immers fluovestjes en dat viel niet bij iedereen in goede aarde.

Af en toe strooien gemeentearbeiders in Hoegaarden zelf de as uit na een crematie, en dat gebeurt in de standaard fluowerkkledij. "Dat is niet gepast", vindt gemeenteraadslid Lucia Dotremont. Zij maakte het onlangs zelf mee bij het overlijden van haar nicht.

"Van mij mag iemand van het gemeentepersoneel de as verstrooien, maar wel niet in een overall of in een fluovestje. Dat is gewoon niet respectvol", zegt Dotremont. "Ik vraag ook niet dat ze in het zwart komen of een smoking dragen, maar ze moeten toch op zijn minst deftig gekleed zijn."

De burgemeester van Hoegaarden, Jean-Pierre Taverniers, vindt de zaak wat overroepen en hij heeft intussen al een oplossing. De begrafenisondernemer moet vanaf nu altijd voor aangepaste kledij zorgen.