"Ben graag moeder, maar wil ook knappe moeder zijn"

Foto's van een hoogzwangere vrouw die aan het gewichtheffen is, doen heel wat stof opwaaien. De 35-jarige Lea-Ann Ellison uit Los Angeles had niet verwacht dat de foto's zoveel zouden teweegbrengen. "Zwangerschap is geen ziekte, maar een moment om te genieten van de mogelijkheden van je lichaam", vindt ze.

"Dit is gewoon ziek" en "Gewichten zijn prima, maar dat is gewoon belachelijk", het zijn maar enkele van de vele duizenden reacties die er komen nadat de vrouw op 15 september foto's van zichzelf online had gezet waarop ze al gewichtheffend te zien is. Met een bevalling die twee weken later is uitgerekend, is het gevaarlijk om dit soort dingen te doen, klinkt het bij de critici.

De laatste dagen zijn er evenwel meer en meer stemmen die de actie van de vrouw verdedigen. "Ga ervoor meid, je ziet er geweldig uit", zegt iemand. Nog iemand anders vraagt zich af of het dan zoveel beter is om bijvoorbeeld fastfood te eten tijdens een zwangerschap. "Dat is iets wat miljoenen vrouwen doen, maar hoor je daar kritiek op?"

Vanuit medisch oogpunt blijkt er opvallend genoeg geen probleem te zijn. "De vrouw is al zo ver gevorderd in haar zwangerschap, dat er geen risico's meer zijn", zegt Janet Fyle van een Britse vroedvrouwvereniging. "Vrouwen die nooit aan gewichtheffen hebben gedaan en daar plots mee willen beginnen, raden we het af. Maar als ze het gewoon is, dan is er geen probleem." Fyle begrijpt ook wel waarom er ophef ontstaat bij zulke foto's. "Mensen zijn bezorgd en dat is logisch. Maar als de zwangere vrouw wil doorgaan met haar oefeningen, dan mag dat", besluit ze in de Britse pers.

Op haar eigen Facebookpagina dankt Ellison de mensen die haar hebben verdedigd. "Haters zullen altijd haten. Gelukkig is mijn leven hun leven niet. Het voelt verschrikkelijk goed te weten dat zoveel mensen in mijn omgeving mij steunen.

De moeder van een 12-jarige dochter en een 8-jarige zoon zegt eveneens dat ze altijd van fitness heeft gehouden.  "Ik hou ervan om moeder te zijn, maar ik wil ook een knappe moeder zijn. En ik kan jullie verzekeren: deze knappe mama heeft nog veel mooie dingen in het vooruitzicht."

lees ook