"Britse geheime dienst achter hacking bij Belgacom"

"Niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Britse geheime dienst GCHQ zit achter de computerinbraak bij Belgacom." Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel, die documenten van klokkenluider Edward Snowden kon inkijken.

Uit een geheime, ongedateerde presentatie die Der Spiegel kon inkijken, blijkt dat het afluisteren al drie jaar geleden begonnen zou zijn. De codenaam die de Britse geheime dienst gebruikte voor de computerinbraak bij Belgacom, was: "OPERATION SOCIALIST".

GCHQ zou enkele werknemers van Belgacom hebben omgeleid naar websites die een virus installeerden op hun computers, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. Op die manier wilde de Britse geheime dienst via het netwerk de smartphonegebruikers bespioneren.

De Britten hadden als doel het volledige netwerk van Belgacom in kaart te brengen én onder meer het internationale internetverkeer af te luisteren dat via Belgacom-dochter BICS verloopt.

Maandag maakte Belgacom bekend dat het bedrijf het slachtoffer geworden was van een cyberaanval. Gezien de aard van de uiterst gesofisticeerde "malware" op de communicatie-infrastructuur van Belgacom, kon het volgens het parket haast niet anders dan om "state-sponsored" spionage gaan. Belgacom doet daar zelf geen uitspraken over.

Velen dachten aan de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar niemand wilde die beschuldiging officieel in de mond nemen. Volgens Der Spiegel zou dus niet de NSA, maar wel de Britse GCHQ achter de cyberaanval zitten.