"Coalitie van Merkel heeft heel nipte voorsprong"

Op twee dagen van de parlementsverkiezingen in Duitsland behoudt de uittredende coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel een minieme voorsprong. Dat blijkt uit peilingen door de Duitse televisiezender ZDF en door Bild.

De parlementsverkiezingen in Duitsland staan voor de deur. Bondskanselier Merkel heeft een uitgesproken voorkeur om de huidige coalitie van de conservatieve CDU/CSU en de liberale FDP voort te zetten. De Duitse media proberen de stemming bij de bevolking in de laatste dagen voor de verkiezingen te peilen.

Volgens de zogenoemde "Politbarometer" van ZDF zou de CDU van Merkel en haar zusterpartij CSU 40 procent van de stemmen behalen. Coalitiepartner FDP haalt 5,5 procent. In een peiling van Bild haalt de CDU/CSU 38 procent, de FDP strandt op 6 procent. De uittredende Duitse regeringscoalitie zou daarmee beter doen dan de verzamelde linkse oppositie, al is het verschil niet groot. De sociaaldemocratische SPD blijft bij ZDF op 27 en bij Bild op 28 procent steken. De groenen wordt respectievelijk 9 en 8,5 procent toegedicht. Die Linke krijgt in beide peilingen 9 procent.

In Duitsland kunnen coalities winnen met minder dan 50 procent van de stemmen omdat vele stemmen verloren gaan door de kiesdrempel. De peilingen bieden Merkel dus vooralsnog geen, of slechts een heel nipte meerderheid.

Rekening houden met coalitie SPD?

Merkel zei eerder van de week nog in een interview met de televisiezender ARD dat ze ook met een meerderheid van één zetel de FDP aan boord zal houden. Vele waarnemers menen echter dat de bondskanselier niettemin rekening moet houden met een coalitie met de SPD.

De peiling van ZDF geeft aan dat Alternative für Deutschland met 4 procent de kiesdrempel niet zal halen, maar die van Bild voorspelt voor het eerst dat de eurosceptici wel in het parlement zouden belanden, een politieke ontwikkeling die zowel in Duitsland als in de rest van Europa deining zou veroorzaken en die de zoektocht naar een coalitie in Berlijn danig kan bemoeilijken.

Bild am Sonntag publiceert morgen de laatste peiling voor de stembusgang van zondag. Dertig procent van de kiezers zou nog onbeslist zijn.