"Denk dat we ons aan compromis zullen houden"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is niet bereid nog iets te veranderen aan het compromis over het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden. De christelijke bediendenvakbond LBC heeft die eis gisteren op tafel gelegd en voert daarrond met een 200-tal militanten actie in Brussel.

De LBC wil de mogelijkheid behouden om te onderhandelen over interessantere ontslagregelingen. "Er is het compromis van minister van Arbeid Monica De Coninck (SP.A) en ik denk dat we ons aan dat compromis gaan houden", reageert de liberale vicepremier.

"Ik begrijp dat een aantal mensen bij de vakbonden nerveus worden, maar dit is het compromis geweest waar ze zich zelf achter gesteld hebben. Ik ga ervan uit dat ze het toen ook goed gelezen hebben."

LBC-topman Ferre Wijckmans is het daar niet mee eens. Hij wijst erop dat er voor arbeiders in een aantal sectoren - de bouwsector bijvoorbeeld - ook uitzonderingen zijn, waarbij de arbeiders minder goede voorwaarden krijgen.