"ICT-systemen checken op virussen en malware"

Nu bekend geraakt is dat behalve Belgacom en de computersystemen van Buitenlandse Zaken ook het kabinet van premier Elio Di Rupo gehackt is, vraagt oppositiepartij Groen om een zogenoemde "clean sweep" van alle strategische departementen en overheidsbedrijven. Zo kan worden onderzocht waar gespioneerd is en welke informatie vrijgekomen is.

"De regering moet alle ICT-systemen laten checken op virussen en malware", zegt fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke (Groen). "Alleen door zicht te krijgen op de omvang van het probleem kunnen gepaste maatregelen worden genomen."

Met een clean sweep kan worden onderzocht welke strategische departementen en overheidsbedrijven eventueel het slachtoffer geworden zijn van spionage en welke informatie op die manier is vrijgekomen, zegt Groen.

De partij vraagt ook dat de recent aangenomen wet op de opslag van e-mails wordt aangepast. Die verplicht providers om mailverkeer gedurende twaalf maanden op te slaan. Zo wordt de omvang van de buit bij een digitale inbraak groter, zegt Groen. 

Ook kabinet premier slachtoffer

Vanmorgen raakte bekend dat het netwerk van het kabinet van premier Elio Di Rupo ook was gehackt. "We hebben de problemen opgelost. De beveiligingsmaatregelen zijn aangescherpt, er is nu een strikte controle", zegt een woordvoerder.

Volgens De Tijd ging het om een serieuze aanval, waarbij er vermoedens zijn dat China de malware voor spionage heeft geplaatst.

De hacking bij Belgacom is mogelijk het werk van de Britse geheime dienst, voor die bij Buitenlandse Zaken zijn er vermoedens dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA erachter zit.