"Schaf Diabolotoeslag voor luchthaven af"

Reizigersvereniging TreinTramBus vraagt de afschaffing van de Diabolotoeslag. Alle reizigers die van of naar de luchthaven sporen, moeten die toeslag van 4,44 euro betalen. Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, had eerder aan BrusselNieuws gezegd dat de toeslag "een negatieve impact op het luchthavenvervoer" heeft.

Al meer dan een jaar kunnen reizigers via de Diaboloverbinding makkelijker en sneller naar de luchthaven van Zaventem sporen. Wie een kaartje koopt, moet echter een toeslag betalen van 4,44 euro betalen bovenop de prijs van het kaartje. Volgens Arnaud Feist (kleine foto links onderaan) doen de spoorwegen er goed aan om die heffing af te schaffen. "De Diabolotoeslag heeft een negatieve impact op het luchthavenvervoer," zegt Feist aan Brussel Nieuws. TreinTramBus treedt hem daarin bij.

"Wie kiest voor een duurzame verplaatsing naar Zaventem wordt voor die keuze gestraft", klinkt het bij woordvoerder Jan Vanseveren. "Dat is des te frappanter omdat de overheid de geplande verbreding van de Brusselse Ring wél zelf bekostigt."

De organisatie wil ook "duidelijkheid over de overeenkomst waarop de Diabolotoeslag gebaseerd is. "Die wordt geheven op basis van een geheime overeenkomst tussen Infrabel en een projectontwikkelaar", zegt Vanseveren. "Door alle luchtreizigers een minimale toeslag van enkele tientallen eurocent op hun vliegticket te laten betalen, kan de heffing op treintickets ongedaan worden gemaakt."

Woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport noemt het voorstel van TreinTramBus "niet wettig". Wel zegt hij dat "over de modaliteiten - niet over de grond van de toeslag - gesproken moet worden".