"Was Berlusconi homo, geen haan kraaide ernaar"

De Russische president Vladimir Poetin beticht Europa van "overdreven politieke correctheid" over homoseksualiteit en hij verdedigt de seksfeestjes van Berlusconi. Poetin sluit ook niet uit dat hij streeft naar een vierde ambtstermijn.

De 60-jarige Russische president deed zijn uitspraken via een internationaal discussieforum. Hij had het over de kritiek die Rusland krijgt op de anti-homowetten die sinds deze zomer van kracht zijn in het land.

Poetin heeft het over "overdreven politieke correctheid", verwijzend naar enkele Europese landen. "Ze volgen een politiek die kroostrijke gezinnen gelijk plaatst met relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht", zegt Poetin. "In het Westen worden er zelfs pogingen ondernomen om partijen voor pedofielen op te richten (verwijzend naar de Nederlandse pedofielenpartij Martijn, red.) Die weg voert rechtstreeks naar verloedering en een diepe morele crisis."

Poetin haalt ter verdediging van zijn standpunt de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi aan: "Omdat hij met vrouwen samenleeft, wordt Berlusconi veroordeeld. Maar als hij homo was, had geen haan ernaar gekraaid." Berlusconi, die volgende week 77 jaar wordt, is in Italië veroordeeld voor seks met minderjarigen.

AP2011

Doet Poetin er nog een termijn bij?

Poetin heeft in een gesprek met de Franse ex-premier François Fillon ook laten verstaan dat hij niet uitsluit dat hij er na 2018, als zijn huidige termijn als president voorbij is, opnieuw kandidaat-president is. Als hij dat doet, blijft hij aan de macht tot 2024.