Antwerpen pakt uit met kwaliteitslabel voor juweliers

De stad Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) werken samen aan een kwaliteitslabel voor diamantjuweliers. Het "ethische kwaliteitslabel" moet de consument beschermen tegen wanpraktijken. Het label kan volgens de stad ook bijdragen tot de promotie van Antwerpen als diamantstad.

Het label zal de naam "Antwerp's Most Brilliant" dragen en wordt ondersteund en gecontroleerd door partners als de FOD Economie en de vzw Hoge Raad voor Juwelen en Uurwerken. Juweliers die in aanmerking denken te komen, kunnen zich vanaf november kandidaat stellen. In januari wordt het label dan officieel gelanceerd, gekoppeld aan een campagne.

Dankzij het kwaliteitslabel denkt de stad Antwerpen zich nog meer te kunnen profileren als wereldcentrum van de diamanthandel. Er zullen toeristische producten rond ontwikkeld worden zoals een diamantjuwelierswandeling en een luxeproductarrangement.

Op die manier zou de internationale reisindustrie bij het verhaal kunnen worden betrokken en zouden de zakelijke en consumentenrelaties in de Antwerpse diamant- en juwelensector er wel bij varen. De voornaamste reden blijft echter wel de verbeterde bescherming van de consument, klinkt het.

Het invoeren van een kwaliteitslabel staat volgens het stadsbestuur volledig los van de certificaten waaraan diamanten sowieso al moeten voldoen in Antwerpen.