BlackBerry schrapt 40% van de banen

De Canadese producent van smartphones BlackBerry gaat 4.500 banen schrappen. Dat is 40% van het aantal mensen dat er nu aan de slag is. BlackBerry kondigt ook een fors kwartaalverlies aan.
A2012

Het was eerder voorspeld door The Wall Street Journal en vanavond kwam de bevestiging. Een week eerder dan verwacht pakt het bedrijf plots uit met een verlies van 950 miljoen dollar voor het tweede kwartaal. In dat bedrag zit een forse afschrijving van de inventaris als gevolg van de scherpe concurrentie met de iPhone van Apple en de Galaxy van Samsung.

Topman Thorsten Heins (foto) wil dan ook fors hakken in de kosten. Tussen nu en het begin van 2015 zullen er bij BlackBerry dan ook 4.500 banen verdwijnen. Dat is ongeveer 40% van het personeelsbestand. Volgens Heins is dat nodig om het bedrijf opnieuw winstgevend te maken. 

Tegelijk moet het banen schrappen BlackBerry wellicht ook aantrekkelijker maken voor een potentiële overnemer. In het begin van de zomer is daartoe een strategisch comité gevormd dat "alle opties moet onderzoeken", maar nadien is toegegeven dat men vooral mikt over een overname.

Meteen na het bekendmaken van het nieuws is het aandeel van BlackBerry op de beurs van Toronto met 23% gezakt dot 8,11 Canadese dollar. 

AP2013