Brusselse politie betrapt 741 zwartrijders bij grote controle

In Brussel heeft de politie een grootscheepse controleactie gehouden op het openbaar vervoer in Brussel. Daarbij zijn 18.997 mensen gecontroleerd en betrapten de agenten 741 zwartrijders. Van 4 gebruikers van het openbaar vervoer was het signalement verspreid en 5 anderen werden opgepakt. Tijdens de actie werd geprobeerd brand te stichten aan een politiewagen en werd een tram bekogeld met stenen.

De FIPA-actie (Full Integrated Police Action) was luidens de persmededeling de 71e die in Brussel werd georganiseerd en de 25e die gericht was tegen de criminaliteit, overlast en het onveiligheidsgevoel op het openbaar vervoer.

In totaal werden 109 politiemensen van de lokale en federale politie ingezet. Die kregen versterking van 111 veiligheidsmensen van de vervoersmaatschappijen (MIVB, De Lijn, Securail en TEC). De dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) had een extra permanentie geregeld om de politiediensten sneller en adequater bij te staan.

Van de gecontroleerde trein-, tram-, bus- en metrogebruikers bleek 3,9 procent geen geldig vervoerbewijs te hebben. Van de 5 mensen die werden opgepakt, werden er 4 ter beschikking gesteld van het parket, onder meer een zakkenroller, een drugsdealer en de dader van een diefstal met geweld. De politie nam bij 6 personen drugs of wapens in beslag en 27 personen, van wie 26 mensen zonder papieren, werden administratief opgepakt.

Bij de poging om een politiecombi in brand te steken en bij het bekogelen van een tram werd geen schade veroorzaakt.