Cornu: "Iets realiseren dat goed is voor veel mensen"

Jo Cornu reageert tevreden op zijn aanstelling als nieuwe topman van de NMBS. "Dit is een interessante uitdaging", zegt hij. "De NMBS is belangrijk voor het land." In "Terzake" benadrukte hij zijn onafhankelijkheid en wuifde hij kritiek op zijn leeftijd weg.
BELGA/WAEM

"Dit is nieuw voor mij, het is de eerste keer in mijn carrière dat ik voor de overheid ga werken", vertelt Cornu, die op dit moment met vakantie is. "Ik heb dat nog nooit gedaan."

"Dit is een interessante uitdaging omdat ik iets kan realiseren dat goed is voor heel wat mensen", zegt hij ook."De NMBS is belangrijk voor het land. Enerzijds moet de dienstverlening naar de bevolking toe prioriteit krijgen. Anderzijds moet die dienstverlening ook efficiënt zijn, met een aanvaardbare kost voor de belastingbetaler."

"Ik ben geen "mannetje" van Vande Lanotte"

Op dit moment is Cornu voorzitter van de raad van bestuur van groenestroombedrijf Electrawinds. Critici zeggen dat hij in die hoedanigheid een "mannetje" van vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) is. Dat spreekt Cornu tegen. "Ik was de eerste onafhankelijke bestuurder van Electrawinds. Vorig jaar werd ik om die reden ook voorzitter. Het is al te simplistisch mij als "mannetje" van Vande Lanotte te bestempelen."

"Leeftijd is slechts een getal"

Als ex-topman van Alcatel en Agfa-Gevaert beweert Cornu al over voldoende ervaring met de vakbonden te beschikken. "In alle grote bedrijven heb je een relatie met de bonden. Dit is een uitdaging die niet volledig nieuw is voor mij. Bij de overheid zit je natuurlijk met een andere sociale situatie, maar ik zal mij eerst goed inwerken voor ik mij daarover wil uitspreken."

Cornu is al 69, maar kritiek op zijn leeftijd wuift hij weg. "Leeftijd is slechts een getal. Met ouder worden verliest een mens zijn intelligentie niet en al zeker zijn ervaring niet."