Fitch verlaagt rating Kroatië tot rommelniveau

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietscore van Kroatië 1 niveau verlaagd, van BBB- tot BB+, in feite rommelniveau. Fitch verwijst naar de verslechterde begrotingsperspectieven voor het land en de krimp van de economie.

Het ratingagentschap verwacht dat het begrotingstekort van Kroatië, sinds deze zomer lid van de Europese Unie, 4,7% van het bruto binnenlands product zal bedragen. Eerder werd een tekort van 3,9% verwacht.

Kroatië leeft vooral van toerisme, maar ziet zijn economie al vier jaar stagneren tot zelfs achteruitgaan. In het tweede trimester van dit jaar werd nog een krimp van 0,7% genoteerd.

De andere ratingbureaus hebben nog niets veranderd aan de kredietscore van het land, maar Standard & Poor's dreigde vorige maand wel om dat in 2014 te doen. Een lagere rating betekent dat Kroatië meer zal moeten betalen om zich te herfinancieren.

Eerder deze week raakte bekend dat de Europese Commissie sancties tegen Kroatië voorbereidt omdat het land 3 dagen voor de toetreding tot de EU een wetswijziging goedkeurde die de reikwijdte van het Europees aanhoudingsbevel beperkt.