Heeft Lippens de beleggers van Fortis bedrogen?

Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van bank-verzekeraar Fortis, heeft in juni 2008 de beleggers aangezet om nog meer aandelen van zijn bedrijf te kopen. Uit mailverkeer dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat hij intern wel degelijk zijn ongerustheid over de toekomst van Fortis uitte.
BELGA/LALMAND

In juni 2008 voerde Fortis verrassend een kapitaalverhoging door. Uit een mail die Lippens op 26 juli naar afgevaardigd bestuurder Jean-Paul Votron stuurde -en die De Tijd nu kon onderscheppen-  blijkt dat Lippens echt vreesde voor de toekomst van Fortis en dat men alles moest doen voor de redding van de bank. Hij spreekt over "enorme en existentiële vragen over de toekomst" en daarna: "Maar weet dat ik nog nooit zo'n schrik heb gehad voor de toekomst van Fortis", schrijft hij.

Een dag later zegt hij in "Terzake" op Canvas dat er "moeilijke omstandigheden op komst zijn in de markt en de economie". De overname van het Nederlandse ABN Amro noemde hij echter een goede zaak.

Wij citeren: "Wij hebben de mooiste parel binnengehaald. We nemen er een matras bij. Ik zou zeggen: dames en heren, investeer zo snel dat u het kunt" (herbekijk hier het fragment). Een regelrechte oproep op tv dus om aandelen van Fortis te kopen, wat sommigen dan blijkbaar ook gedaan hebben om enkele maanden later met waardeloze aandelen te zitten. 

Eind augustus zei Lippens daarover aan De Tijd: "Ik was net voor de kapitaalverhoging ongerust, dat klopt. De reden daarvoor was dat ik als niet-uitvoerende voorzitter slechts deels geïnformeerd was over de gang van zaken. Ik ben in de loop van de dag gerustgesteld door leden van het management." 

Fortis wanhopig op zoek naar kapitaal

In 2007 kondigde Fortis trots de vijandige overname aan van de Nederlandse bank ABN Amro. Het deed dat samen met Royal Bank of Scotland en de Spaanse Banco Santander. Voor Fortis was dat de kroon op decennia van fusies en overnames, en de groep zou zo de grootste financiële groep in de Benelux worden.

Helaas gooide de bankencrisis roet in het eten en daardoor kon Fortis moeilijk de 24 miljard euro vinden die nodig was om een deel van ABN Amro te financieren. Daarom werd besloten om een kapitaalverhoging door te voeren, werd een interim-dividend geschrapt en werd het gewone dividend enkel in aandelen uitbetaald, niet in cash dus.

De aandeelhouders reageerden knorrig en de koers van Fortis dook daarop met 20%. In de zomer van 2008 werd zo de proloog aangekondigd van wat eind september de ondergang zou betekenen.