Historische ontmoeting tussen Rouhani en Obama in de maak?

Het lijkt er steeds meer op dat er volgende week in New York een ontmoeting zal plaatsvinden tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Iraanse collega Hassan Rouhani. Het is van voor 1979 geleden dat een Iraanse en Amerikaanse president elkaar ontmoetten.

De ontmoeting zou dus zonder meer historisch zijn. Sinds in 1979 een islamistisch regime aan de macht kwam in Teheran, en zeker nadat enkele Amerikanen maandenlang gegijzeld werden in 1980, is Iran een van de aartsvijanden van de Verenigde Staten.

Maar Rouhani, sinds begin augustus president van Iran, lijkt voor een gematigde buitenlandse koers te kiezen in vergelijking met zijn voorganger Ahmadinejad. Hij wordt daarbij, niet onbelangrijk in Teheran, trouwens gesteund door de geestelijke leider, ayatollah Khamenei.

Gisteren benadrukte Rouhani in een interview met de Amerikaanse zender NBC dat Iran geen kernwapens wil maken. Hij heeft ook gezegd dat hij wil bemiddelen in het Syrische conflict. Intussen liet Iran enkele politieke gevangenen vrij. Ook stipt Rouhani aan dat hij Obama volgende week wil ontmoeten. Allemaal tekenen dat Teheran de VS ter wille wil zijn.

Het Witte Huis heeft positief gereageerd op het interview en zegt dat een ontmoeting "mogelijk" is. Tot voor kort was zo'n ontmoeting ondenkbaar. In New York is er volgende week een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"We zien een significante wijziging in woord en toon, dit is uitermate belangrijk", zegt Jay Carney, de woordvoerder van Obama. "Maar we mogen niet enkel afgaan op het woord." De VS verwacht ook daden, zo zegt de woordvoerder.

AP2013

Komt toenadering beiden goed uit?

Een toenadering tussen de VS en Iran is historisch, maar er zijn enkele factoren waardoor beiden er misschien voordeel uit kunnen halen.

Iran gaat gebukt onder de enorme sancties die het Westen heeft ingesteld wegens het nucleaire programma. De hele bevolking lijdt onder de economische problemen. Iran kan die sancties enkel doen afzwakken door duidelijk te maken dat het niet aan kernwapens werkt.

De VS is dan weer op zoek naar een partner in de regio waarnaar het Syrische regime luistert. Het sjiitische regime in Iran is de trouwste bondgenoot van Assad en het wordt steeds duidelijker dat Iran een van de aangewezen bemiddelaars zal zijn om tot een uitweg te komen voor de bloedige oorlog. Met een samenwerking tussen Iran en de VS, bien étonnés de se trouver ensemble, kan er misschien worden gewerkt aan een diplomatieke oplossing op het internationale toneel.