Lippens-zaak is "hallucinant", aldus advocaat beleggers

Geert Lenssens, de advocaat van het aandeelhouderssyndicaat van Fortis, reageert tegelijk geschokt en opgelucht op het uitlekken van e-mails van voormalig voorzitter Maurice Lippens.

"Hallucinant", noemt Geert Lenssens, een advocaat die een groep gedupeerde aandeelhouders van Fortis vertegenwoordigt, de e-mails die zijn uitgelekt. Die werden in juni 2008 door Lippens geschreven aan toenmalig CEO Jean-Paul Votron waarin hij zijn angst uitte voor de toekomst van de bank-verzekeraar. Een dag later riep Lippens op de televisie mensen op om aandelen van Fortis te kopen.

Volgens Lenssens tast deze kwestie "het hele systeem van vertrouwen tussen beursgenoteerde bedrijven en de aandeelhouders aan". Het verbaast hem dan ook niet dat de bankiers zo weinig vertrouwen genieten van het publiek. 

Lenssens denkt dat de onthullingen over de e-mails een hart onder de riem kunnen steken van de aandeelhouders van Fortis die sinds 2008 een rechtszaak voeren omdat ze zich bedrogen voelen door de toenmalige toplui van de bank.

Donderdag moet de raadkamer zich uitspreken of er bestuurders, toplui of bedrijven kunnen doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. Inzake bedrijven gaat het dan om de opvolgers van Fortis: de verzekeraar Ageas en de vroegere Fortis Bank, nu BNP Paribas Fortis.