Nooit meer schoonmaken dankzij nieuwe stof?

Wetenschappers aan de universiteit van Sydney hebben een nieuwe stof ontwikkeld die waterdruppels, hoe klein ook, als plakband aan zich bindt. Volgens de onderzoekers kan de stof in tal van toepassingen worden aangewend. Zo zouden oppervlakken kunnen worden gecreëerd die nooit meer hoeven te worden schoongemaakt.
Behoren deze taferelen weldra tot het verleden?

"De nieuwe stof is gemaakt van partikels met een framboosachtige structuur. Hierdoor trekt de stof zelfs de kleinste waterdruppels aan, waarna ze netjes op dezelfde plaats blijven, zelfs wanneer het oppervlak ondersteboven wordt gehouden", zegt dr. Andrew Telford van de universiteit van Sydney.

Telford vergelijkt de stof met het oppervlak van rozenblaadjes. "Wanneer water rozenblaadjes raakt, blijft het in een sferische bol boven op de blaadjes staan. Dat is een teken dat de bloemblaadjes bijzonder waterafstotend zijn." De onderzoekers zijn er nu in geslaagd dit oppervlak in het laboratorium na te bootsen met behulp van micro- en nanopartikels.

Pleisterwerken en afkoeling

"De nieuwe stof kan het beste worden beschreven als een soort plakband voor waterdruppels", zegt Telford nog. Volgens de wetenschappers is het aantal toepassingen waarin de stof kan worden aangewend schier eindeloos.

Condensproblemen binnen in vliegtuigen kunnen ermee worden verholpen, maar de stof kan ook soelaas bieden om eenvoudige medische proeven uit te voeren op basis van 1 druppel bloed. Vooral in afgelegen gebieden kan dat interessant zijn.

De stof kan verder worden gemanipuleerd om oppervlakken te creëren die permanent droog blijven. Dat betekent dat ze nooit moeten worden schoongemaakt. Ook bacteriën en schimmels zouden er geen vat op kunnen krijgen.

Omgekeerd kan de stof zo worden aangepast dat water zich ogenblikkelijk egaal over het hele oppervlak verspreidt. Die toepassing kan van pas komen bij pleisterwerken of voor de afkoeling van huizen.

De wetenschappers beweren tot slot dat de stof een goede kans maakt om commercieel door te breken. "Nu al kunnen we de framboosstructuur op industriële schaal produceren. Nieuwe installaties zijn niet nodig."