Ook persagentschap Belga slachtoffer cyberaanval

Ook het persagentschap Belga is het slachtoffer geweest van een internetaanval. Dat meldt het ICT-team van het nieuwsagentschap. De klanten van Belga hadden door de aanval gisterenmiddag enkele uren te kampen met overbelaste verbindingen met de diensten van het agentschap. De aanval werd snel afgeblokt en zou afkomstig geweest zijn uit China.

Op een van de servers was vanop afstand een soort virus geplaatst, dat dan andere servers aanviel. "Belga is misbruikt als uitvalsbasis om andere doelen aan te vallen", luidt het. Voor zover de aanval getraceerd kon worden, kwam die vanuit China en was die gericht tegen een Chinees doelwit. De aanval veroorzaakte verbindingsproblemen, waardoor onder meer foto's van het agentschap door klanten slechts gedeeltelijk gedownload konden worden.

Het motief is niet duidelijk. "Het kan bedoeld zijn om Belga in een slecht daglicht te plaatsen, of als afleidingsmanoeuvre om in te breken in het systeem van het doelwit, of als een "Denial-of-Service"-aanval waarbij het systeem van het doelwit platgelegd wordt", klink het. Het gaat in ieder geval niet om cyberspionage.

Twee uur na de eerste klachten van klanten had het ICT-team het probleem ontdekt. Daarop werd de firewall van het systeem aangepast. De bewuste bestanden zijn verwijderd en de betrokken Chinese internetprovider is tijdelijk geblokkeerd. Daarnaast wordt de systeemcode herschreven. "We hebben snel en adequaat gereageerd, het team blijft ook extra waakzaam om dit soort zaken verder te voorkomen", verzekert het ICT-team nog.