Overnemers Alfacam behouden derde van personeel

Er zijn twee overnemers gevonden voor het failliete mediabedrijf Alfacam uit Lint. Het gaat om Videohouse uit Vilvoorde, een dochterbedrijf van het Franse Euro Media Group, en AED Rent uit Willebroek. Dat is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Een 35-tal werknemers van de oorspronkelijke 110 kunnen aan de slag blijven.
BELGA/WAEM

Vijf maanden na het faillissement van het bedrijf van zakenman Gabriël Fehervari zijn vandaag op een persconferentie de overnemers van de Alfacam Group bekendgemaakt. Het Vilvoordse bedrijf Videohouse, een dochterbedrijf van de Franse Euro Media Group, kwam eerder al in het vizier en bevestigt dat het de technische uitrusting zal overnemen, waaronder de hogedefinitiecaptatiewagens. AED Rent uit Willebroek, dat audiovisuele oplossingen aanbiedt, neemt de grond en de gebouwen over.

Videohouse neemt 26 medewerkers mee in de nieuwe activiteiten. Bij AED wordt voorzichtig het getal van 12 genoemd. Daarmee blijft er ongeveer een derde van het oorspronkelijke personeelsbestand over. De overnameprijs voor het geheel wordt geschat op zowat 25 miljoen euro.

Volgens curator Alain Van den Cloot waren er ten tijde van het faillissement nog voor circa 4 miljoen aan uitstaande vorderingen. Onder de curateleperiode werd nog voor 5 miljoen euro aan activiteiten gegenereerd. Volgens de curator is het nog niet duidelijk of ook de Vlaamse overheid via haar waarborgen geld zou verliezen.

"Men heeft de vlucht vooruit willen nemen"

De afgelopen vijf maanden waren intens voor de curatoren. "We hebben elke dag 8 tot 10 uur dit dossier bekeken," stelt Van den Cloot. Hij noemde het afgelopen faillissement "een om in te kaderen" en loofde de samenwerking met een stuurgroep.

De curatoren hadden het op de persconferentie ook over een aantal zaken die misgelopen zijn, zoals het feit dat contracten met de Italiaanse zender RAI pas na de prestaties werden getekend. "Verschillende captatiewagens werden ook een tijdlang gegijzeld door het bedrijf NTG uit Saoedi-Arabië, van de heer Basem," aldus Van den Cloot. Hij spreekt over een schuldvordering van 1 miljoen euro voor de opnames bij de wielerronde Giro. Voor Basem gaat het om een bedrag van zowat 450.000 dollar (333.000 euro).

"Men heeft de vlucht vooruit willen nemen, en een groot marktaandeel willen verwerven," zegt de curator over het beheer van Alfacam. "Men was ook beursgenoteerd en men kreeg zo heel wat kapitaal. Dat heeft misschien een gevoel van ongenaakbaarheid gegeven." Volgens Van den Cloot wordt in een later stadium nog bekeken of het management fouten heeft gemaakt. Daarover komen er nog gesprekken.

Alfacam werd in 1987 opgericht door Gabriël Fehervari en Karin Stoop en groeide onder meer door overnames erg snel uit tot een internationale groep voor mediadiensten. Het bedrijf werd erg bekend door opnames van grote muziekevenementen zoals het Eurovisiesongfestival en het Weense nieuwjaarsconcert, maar ook sportwedstrijden zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal. Het bedrijf kwam in de problemen door het mislukken van de tv-zender Exqi.