Stadshal in Gent wint Prijs Bouwmeester 2013

De heraanleg van het Emile Braunplein in Gent met de bouw van de stadshal heeft de Prijs Bouwmeester 2013 in de wacht gesleept. Dat melden de Gentse schepenen Martine De Regge (SP.A) en Filip Watteeuw (Groen). Ook de stadskernvernieuwing in Deinze en het bestuurs- en dienstencentrum in Oostkamp vielen in de prijzen.

De Prijs Bouwmeester bekroont publieke en semipublieke bouwheren die kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Daarbij wordt niet enkel het resultaat in beschouwing genomen, maar vooral het, vaak complexe, proces dat daaraan voorafgaat. Met de prijs hoopt de Vlaamse Bouwmeester lokale overheden aan te zetten tot expertisedeling bij bouwprojecten.

Een jury van deskundigen koos drie laureaten uit dertig inzendingen. Ze mogen het logo en de titel Prijs Bouwmeester 2013 als keurmerk gebruiken.

De jury roemt de heraanleg van het Emile Braunplein omdat het "nieuwe en onverwachte elementen aan de verstoorde geschiedenis toevoegt". "Het heraangelegde Emile Braunplein is een open uitnodiging aan de inwoners van Gent", klinkt het. 

"Deze prijs en de lovende woorden van de jury zijn een erkenning van de toch wel gewaagde keuze die we als stad hebben durven nemen", oordeelt schepen De Regge.