Twitteraccount koning gehackt door journalist

De boodschap "Ik voel me goed als Koning! Leve België!", die gisteravond even te lezen was op het twitteraccount van de koning, is verstuurd door de Nederlandse journalist Rick Evers. Dat heeft "VTM Nieuws" gemeld. Hij registreerde het account net na de troonswisseling en had er nog steeds toegang toe. Volgens het Paleis is de man de gemaakte afspraken niet nagekomen.

De tweet op het officiële account @MonarchieBe verdween bijna even snel als hij erop was geplaatst. Het Paleis wist niet waar de boodschap vandaan kwam.

Vandaag blijkt dat het om een Nederlandse journalist ging die de eerste eigenaar was van het Twitteraccount. Na de troonswisseling deed hij het account aan het Paleis cadeau, zonder er geld voor te vragen.

Het Paleis wijzigde de paswoorden, maar omdat het account op de computer van de journalist was aangemaakt, had hij er nog steeds toegang toe. "Technisch gezien kon ik nog steeds tweets plaatsen en verwijderen. Ik kon het account terugnemen", zegt hij. Zijn hele verhaal vertelt hij in "Royalty" op VTM.

De journalist wil naar eigen zeggen aantonen dat officiële instanties zoals het Paleis extra voorzichtig moeten omspringen met sociale media en accounts dus ook beter moeten beveiligen. Hij heeft nu definitief geen toegang meer tot het account.

In een reactie op het bericht zegt het Paleis dat de journalist in kwestie zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Zo zou hij bij de overdracht hebben beloofd dat hij zijn eigen toegang tot het account meteen zou verwijderen. Bovendien had hij zich naar verluidt bereid verklaard discreet te blijven bij de overdracht van het account.

Toch een opsteker voor koning Filip: door de "valse tweet" heeft zijn account er gisteren bijna 900 extra volgers bij gekregen.