Van Massenhove trekt zich terug, Jo Cornu nieuwe topman NMBS

Frank Van Massenhove trekt zich terug als toekomstige topman van de NMBS. Hij heeft de regering ingelicht dat hij dat doet om gezondheidsredenen. Het kernkabinet heeft Jo Cornu, ex-topman van Alcatel, aangeduid als nieuwe spoorbaas.
Van Massenhove (links) ziet af van de taak om persoonlijke redenen.

Van Massenhove is nu nog aan de slag als topman van de FOD Sociale Zekerheid. In 2007 werd hij verkozen tot overheidsmanager van het jaar. Eerder werkte hij ook onder meer op het kabinet van Frank Vandenbroucke (toen SP.A). De regering benoemde hem op 1 september, na maandenlange moeizame onderhandelingen, tot nieuwe topman van de NMBS.

Zijn benoeming kwam als een verrassing. Maar door Van Massenhove bij de NMBS te posteren, raakte de politieke knoop rond de politieke benoemingen wel opgelost. De regering kreeg lof om voor Van Massenhove te kiezen.

Jo Cornu wordt nieuwe spoorbaas

Van Massenhove heeft een socialistisch etiket, dus zocht de regering in die hoek naar een nieuwe kandidaat.

Jo Cornu is aangeduid als nieuwe topman van de NMBS in de nieuwe structuur. Hij zou wel vanaf november aan de slag gaan. Cornu is ex-topman bij Alcatel en is voorzitter van groenestroombedrijf Electrawinds. Hij is een kennis van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte.

BELGA/WAEM

"Geen krabbenmand, maar een krokodillenmand"

Van Massenhove trekt zich dus terug om gezondheidsredenen. Hij heeft dat twee dagen geleden in een brief geschreven aan minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), maar het nieuws raakte nu pas bekend.

Net nadat zijn benoeming was bekendgemaakt, zei Van Massenhove op Twitter dat hij "verbijsterd" is. Hij liet verstaan dat hij het nieuws ook via de pers had vernomen. Hij had daarna ook al gevraagd aan de regering om pas in januari aan de slag te gaan, terwijl de regering afgesproken had dat de nieuwe spoorbaas in november aan de slag moet.

Maar Vande Lanotte ontkent dat Van Massenhove de taak niet zag zitten. "Hij heeft letterlijk gezegd dat hij het graag had gedaan", vertelt de vicepremier.

In een mededeling zegt Van Massenhove dat hij beseft dat hij mensen zal ontgoochelen. "Maar ik heb de diepe overtuiging dat de positieve reacties op mijn aanwijzing minder met mijn persoon te maken hadden dan met de hoop dat er structurele veranderingen zouden komen bij de NMBS. Ik ben zeker dat een nieuwe spoorbaas dezelfde reactie zal krijgen."

Meest gelezen