Waar zijn de kopstukken van Fortis en Dexia naartoe?

Vijf jaar geleden zadelde de ondergang van financiële systeembanken zoals Fortis en Dexia ons land op met politiek paniekvoetbal en een berg aan problemen en grote staatswaarborgen. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

In de zomer en het najaar van het financiële rampenjaar 2008 zagen we een reeks topmanagers van grote financiële groepen verdwijnen van het toneel. Toch zijn die niet ver weg. De meesten onder hen hebben een nieuwe en even zeer goedbetaalde baan ontdekt, zo blijkt uit "Terzake" op Canvas vanavond.

In dat programma vond Stefaan Michielsen van De Tijd dat opvissen van gevallen topfiguren niet zo verbazend. De verantwoordelijkheid voor de crises is tot nu toe niet of nauwelijks vastgelegd, al kan dat nu misschien veranderen.

Topbankiers lopen er overigens niet in dichte drommen rond, een aantal onder hen hebben flaters begaan, maar anderen hadden pech. Bovendien onderhouden die mensen vaak belangrijke netwerken, waardoor die wel op hun pootjes terecht komen.In andere landen zoals Frankrijk is dat ook zo: daar komen zowat alle toplui van grote banken, bedrijven en overheidsinstanties uit de "grandes écoles", elitescholen en blijven die banden ook tijdens hun carrière. Niet voor niets troepen die ondernemingen in Parijs samen in de futuristische wijk La Defense.

Een comfortabele reddingsboot?

Als CEO was Jean-Paul Votron de drijvende kracht achter de expansie van Fortis en zette hij de kroon op het werk door de ambitieuze overname van de Nederlandse rivaal ABN Amro. In de zomer van 2008 zag Votron de bui hangen en op 11 juli nam hij ontslag, weliswaar niet zonder een riante ontslagvergoeding van minstens 1,25 miljoen euro. Hijzelf vroeg 2,5 miljoen euro.

Votron is nu actief als coach risicobeheer.

Votron werd in juli opgevolgd als CEO door Herman Verwilst, een van de trouwe adjuncten bij Fortis, maar toch is het in die woelige tijd een ondankbare job. Verwilst slaagt er niet in om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen en neemt in september 2008 ontslag.

Verwilst (links) is nu voorzitter van de bank Optima.

Filip Dierckx was voor hij Verwilst opvolgde als CEO van Fortis betrokken bij de overname van ABN Amro, een van die zaken die Fortis Holding fataal zou worden. Hij leidt Fortis doorheen de woelige weken van september en oktober 2008 als de bank wordt genationaliseerd en verkocht aan BNP Paribas.

Dierckx verhuist mee en zit nu in de directie van BNP Paribas en is tegelijk voorzitter van Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land.

Na Dierckx was Karel De Boeck tussen december 2008 en juni 2009 CEO van Fortis Holding, de verzekeringsmaatschappij die overbleef nadat Fortis Bank in handen was gekomen van BNP Paribas. Die holding is intussen herdoopt in Ageas.

Karel De Boeck bouwde toen een reputatie op als "puinruimer" en in augustus 2012 er hem door de Belgische overheid gevraagd om hetzelfde nog eens te doen als CEO van de restbank Dexia.

In omgekeerde richting kan het ook: Stefaan Decraene was vijf jaar geleden CEO van Dexia Bank België (wat na de overname door de Belgische overheid Belfius werd). Decraene doorstond de eerste crisis bij Dexia in 2008, maar stapte begin september 2011 -kort voor de val van Dexia- over naar BNP Paribas.

Decraene zit nu in het directiecomité van BNP Paribas.

Jean-Paul Servais was vijf jaar geleden al topman van de FSMA, de regulator die moet toezien op de financiële sector en de beurs. Die FSM wordt verweten dat ze de crisis niet heeft zien aankomen en er ook weinig tegen gedaan heeft.

Onlangs is Servais door de federale regering opnieuw benoemd als topman van de FSMA. Servais is een gewezen kabinetschef van voormalig MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders.