500 ton vervallen geneesmiddelen ingezameld

In 2012 hebben de Belgische apothekers 500 ton vervallen geneesmiddelen ingezameld. Dat is meer dan ooit tevoren. De beroepsfederatie van apothekers denkt dat er te grote verpakkingen voorgeschreven worden.
Associated Press / Source : AP

Er worden steeds meer vervallen geneesmiddelen teruggebracht bij de apotheker. "Veel geneesmiddelen worden gewoon niet gebruikt", zegt Jan Depoorter van de Algemene Farmaceutische Bond (APB). "We zien soms hele verpakkingen terugkeren waar nauwelijks een pilletje uit is."

Volgens de beroepsfederatie heeft dat veel te maken met het feit dat er veel te grote hoeveelheden worden voorgeschreven. "Bij de start van een therapie worden heel grote verpakkingen voorgeschreven die nooit helemaal opgebruikt worden en dan dus bij ons belanden."

De sociale zekerheid heeft een groot deel van die weggegooide medicijnen terugbetaald. Hoeveel geld er op die manier verloren gaat, is niet bekend. Dat is moeilijk te berekenen, want een groot deel van de vervallen medicijnen worden niet teruggebracht, maar belanden in de vuilnisbak.