"Hopeloos om bankieren sympathiek voor te stellen"

Herman Verwilst, voormalig topman bij Fortis, probeert in De Standaard de problemen bij de ter ziele gegane bank-verzekeraar te kaderen. In een interview zegt hij dat Fortis de pech had de eerste Europese bank te zijn die in de problemen kwam.
BELGA/JOURET

Fortis was een proefkonijn, zegt Verwilst. "Want niemand was op zo'n crisis voorbereid. Wij niet, de overheid niet, de internationale financiële wereld niet." Vijf jaar na het debacle bij Fortis wijst Verwilst niemand met de vinger. "Fout" noemt hij een relatief begrip, "omdat de wijsheid altijd achteraf komt."

"Om de expansie van Fortis te financieren, hebben we op een bepaald moment beslist om over te schakelen van een traditioneel Belgisch aandeelhouderschap naar een zeer gediversifieerd aandeelhouderschap van pensioenfondsen, hedgefunds en verzekeringsmaatschappijen", licht hij toe. "Zo kregen we toegang tot de ongelimiteerde internationale kapitaalmarkt."

Maar dat ongelimiteerde bleek niet zo ongelimiteerd. "Gevolg was wel dat toen die kapitaalmarkt opdroogde, na de val van Lehman Brothers, in België niemand nog een cent gaf om ons lot."

"In die tijd móést je groeien." Volgens Verwilst moedigde de overheid Fortis aan om een grote Belgische bank te worden. "Vandaag denkt men daar anders over", zegt hij. "Banken moeten weer klein worden. Maar is dat dan de juiste keuze? Ik weet het niet. Ik weet niet wat "new normal" wordt."

"Niet zelf beslist over loon"

"Ik denk niet dat wij exorbitante zaken hebben meegemaakt in België",  zegt Verwilst. "De verloning hier gebeurde op gelijke hoogte met de rest van Europa. (...) Ik kan alleen zeggen dat ik nooit zelf over mijn loon heb beslist." Dat gebeurde bij Fortis door een remuneratiecomité dat daarvoor een beroep deed op een gespecialiseerd HR-bedrijf.

Verwilst wijst erop dat 55 procent van zijn loon naar de belastingen ging. "Als de samenleving niet kan verdragen dat mensen meer verdienen dan een bepaald niveau, dan moeten ze bedragen daarboven maar belasten voor honderd procent."

Voor de voormalige Fortis-topman mag het debat over toplonen best worden gevoerd, maar hij maakt zich geen illusies. "Het is hopeloos om te proberen van bankieren een sympathiek beroep te maken."