"Investeren in veiligheid en onderwijs in Brussel"

De N-VA wil dat er weer meer Vlaamse gezinnen in Brussel komen wonen. Dat is gezegd op een studiedag van de partij over stedelijke ontwikkeling. Maar wie meer concreets wilde vernemen over de plannen van de Vlaams-nationalistische partij voor de hoofdstad, was eraan voor de moeite.

"Ik denk dat ik uw appetijt gewekt heb voor ons congres en ook voor onze aanpak van Brussel", antwoordt vicevoorzitter Ben Weyts op de vraag naar de plannen van de partij daarover. "Dus nog even geduld. Maar ik hoor uw maagje grommelen. Dat is heel goed."

De N-VA laat het achterste van haar tong niet zien over Brussel. Volgens critici komt dat omdat de partij zelf nog niet weet hoe Brussel in haar confederalistische plannen kan worden ingepast. Een congres in februari volgend jaar zou meer klaarheid moeten brengen.

Op de studiedag over stedelijke ontwikkeling ging het over hoe Brussel weer aantrekkelijker kan worden gemaakt voor Vlaamse middenklassengezinnen. Dat kan volgens de N-VA door meer te investeren in veiligheid en onderwijs.

Tegelijkertijd haalde Weyts uit naar de andere partijen, die volgens hem Brussel loslaten. "Er is minder Nederlands in Brussel, er zijn minder Vlamingen in de Brusselse justitie, de topjobs gaan naar Franstaligen en binnenkort zijn er misschien geen Vlaams-Brusselse volksvertegenwoordigers in de Kamer", vindt hij. Weyts wil het beleid in de hoofdstad graag Vlaams gekruid zien. "Wij zijn bereid om mee te besturen, graag zelfs, maar op basis van een programma dat zorgt voor hervorming, voor verandering, ook in Brussel."