"Peeters heeft vier jaar tijd verloren"

Enkele dagen voor de Septemberverklaring haalt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten snoeihard uit naar het beleid van de Vlaamse regering. De voorbije vier jaar is er op Vlaams niveau niets gebeurd, zegt ze in een interview met Het Nieuwsblad.

Maandag spreekt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn Septemberverklaring uit in het Vlaams Parlement, de jaarlijkse beleidsverklaring van de Vlaamse regering. Voor oppositiepartij Open VLD is dat een aanleiding om het beleid kritisch te bekijken.

"Ik weet niet of we nog veel kunnen verwachten", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. "Kijk maar eens wat de voorbije vier jaar gebeurd is: niets. Kris Peeters heeft vier jaar tijd verloren." Rutten geeft een opsomming van wat er fout zit. "Er is te weinig plaats in de kinderopvang, er zijn wachtlijsten in de zorgsector, de mobiliteit rond Antwerpen blijft een probleem en we zijn wereldkampioen filerijden. En dan heb ik het nog niet over de onderwijshervorming, het ergste verhaal van allemaal."

Over het economische beleid op Vlaams niveau valt volgens Rutten al evenmin veel goeds te vertellen. "Er is zeker en vast geen economisch relancebeleid gevoerd. Ook op Vlaams niveau kun je de lasten verlagen. Die bevoegdheid is er, maar ze wordt niet gebruikt."

De partij van Rutten doet het nog altijd niet zo best in de peilingen. Rutten blikt vooruit naar het land na de verkiezingen van volgend jaar. Tegen regeren met de N-VA zegt ze niet nee. "Ik ga daar niet flauw over doen: we hebben veel raakpunten. (...) Als we dingen kunnen realiseren met de N-VA, zullen we dat doen, net zoals in Antwerpen of elders." Een staatshervorming zal de partij van Bart de Wever wel moeten vergeten. "We gaan het land niet in een nieuw institutioneel avontuur storten. Bovendien kiezen wij voor België. Dat is gewoon gezond verstand."