Extreemlinkse PVDA mikt op vier verkozenen

Voor de verkiezingen van mei volgend jaar mikt de extreemlinkse Partij van de Arbeid (PVDA) op vier verkozenen: twee in het federale, één in het Vlaamse en één in het Waalse parlement. Dat heeft partijvoorzitter Peter Mertens gezegd op ManiFiesta in Bredene, het feest van de solidariteit.

Peilingen tonen aan dat de partij niet over heel Vlaanderen en Wallonië de kiesdrempel haalt. "Maar in Luik en Antwerpen moet een zetel haalbaar zijn", vindt Mertens. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde de partij in Antwerpen 8 procent en in Luik 7,5 procent.

Volgens Mertens wil zijn partij vooral een "eerlijk links alternatief bieden". "Voorbeelden in Europa tonen aan dat er een nieuw soort socialisme mogelijk is. Niet het socialisme van de SP.A of de PS, maar een consequent linkse partij", zegt hij. "Het is ons recht en onze plicht om deze regering te bekritiseren. Een regering die de lonen bevriest en massaal mensen onder de armoedegrens duwt is niet links."

De PVDA gaat 40.000 mensen bevragen. Op basis van de resultaten van die enquête wil de partij haar programmavoorstellen voor de verkiezingen bepalen.