Gestrande toeristen kunnen Acapulco verlaten

In Mexico is de snelweg tussen Acapulco en de hoofdstad deels heropend. Daardoor kunnen duizenden toeristen die als gevolg van het noodweer al een week vastzaten in de populaire badstad eindelijk hun koffers pakken.

De heropening van de snelweg tussen Acapulco en Mexico-Stad moet de evacuatie van de gestrande toeristen gevoelig versnellen. Er worden honderden autobussen ingezet om toeristen naar de hoofdstad te voeren. Er zouden nog steeds ongeveer 25.000 mensen gestrand zijn in Acapulco. Tot dusver kon men de stad enkel met het vliegtuig verlaten. Donderdag uitten duizenden toeristen met een protestactie hun ongenoegen over hun lot.

Honderdduizenden mensen zijn getroffen door het noodweer in Mexico. De voorbije week werd zowel de oost- als de westkust geteisterd door tropische stormen. Er vallen tot dusver zo'n honderd mensenlevens te betreuren. Reddingswerkers zijn ook nog steeds op zoek naar 68 vermisten nadat een aardverschuiving het dorpje La Pintada in het zuiden van het land zowat van de kaart had geveegd. Sinds donderdag is ook een politiehelikopter met drie bemanningsleden zoek.

Vooral de tropische storm Manuel, die zich donderdag even tot orkaan ontwikkelde, heeft bijzonder zware schade veroorzaakt. Alleen al in de westelijke deelstaat Sinaloa zijn 100.000 mensen getroffen. De noodtoestand is nog niet voorbij. Want terwijl Manuel langzamerhand wegtrekt langs het noorden, kondigt zich boven de Golf van Mexico volgens de nationale weerdienst alweer een nieuw onweer aan.

President Pena Nieto heeft een bezoek aan de Verenigde Naties in New York afgezegd om de reddingsoperaties te coördineren. De VN heeft intussen ook al humanitaire hulp aangeboden.