Opnieuw tientallen doden bij aanslagen in Irak

In Irak zijn minstens 92 mensen gedood bij een reeks van aanslagen. De bloedigste aanslag gebeurde in de hoofdstad Bagdad, en zoals vaker de laatste tijd, waren sjiieten het voornaamste doelwit.
A2013
Mensen inspecteren wat er overblijft van de tent na de dubbele aanslag in Sadr City.

In het sjiitische deel van Bagdad reed een auto volgestouwd met explosieven een tent met rouwende mensen binnen op de begrafenis van iemand die een natuurlijke dood gestorven was. Een andere zelfmoordterrorist blies zichzelf te voet op. Dat gebeurde in de wijk Sadr City. Minstens 72 aanwezigen kwamen om, daarnaast raakten ook nog meer dan 100 mensen gewond.

Nauwelijks twee uur later ontplofte een bomauto in de nabijgelegen wijk Ur. Die aanslag kostte het leven aan negen mensen.

Eerder hadden vier zelfmoordterroristen een aanslag gepleegd op een politiekantoor in de stad Baiji, in een olierijk gebied 250 kilometer ten noorden van Bagdad. Naast de daders kwamen daarbij zeven agenten om.

In Mosul vielen enkele doden bij schietpartijen. Mosul, op zo'n 360 kilometer ten noordwesten van Bagdad, was vroeger een bolwerk van militanten.  

Irak zit in een spiraal van geweld. Van april tot en met augustus zijn meer dan 4.000 mensen gedood volgens cijfers van de Verenigde Naties. In september zijn tot nu toe meer dan 400 mensen gedood bij aanslagen. Meestal zijn leden van de sjiitische gemeenschap het doelwit van soennitische extremisten.