Soedanese president ondanks arrestatiebevel naar New York

Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel wegens genocide reist de Soedanese president Omar al-Bashir naar de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Verenigde Naties hebben gisteren bevestigd dat de president officieel is aangemeld als spreker van zijn land.

Het Internationale Strafhof in Den Haag vaardigde vijf jaar geleden een arrestatiebevel tegen al-Bashir uit. Hij zou rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor een genocide in Soedan. Door het bevel kan de Soedanese president niet langer reizen naar landen die het statuut van het Hof geratificeerd hebben.

De Verenigde Staten ratificeerden niet, maar werken wel met het Hof samen en hebben de genocide in Soedan steeds scherp veroordeeld. De site van de VN in het oosten van Manhattan is extraterritoriaal gebied, maar de staatshoofden en regeringsleiders moeten wel landen op één van de drie internationale luchthavens van de stad.

Mensenrechtenorganisaties berichtten de voorbije weken al over de reisplannen van al-Bashir en uitten scherpe kritiek op de eventuele komst van de Soedanese president naar New York.