Syrië geeft inkijk in inventaris chemische wapens

Damascus heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag een "beginverklaring" over zijn chemische wapenprogramma gestuurd. Dat was zo afgesproken in het akkoord tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken van vorige week.
AP2013

Volgens de woordvoerder van de OPCW wordt de verklaring onderzocht, maar zullen daarover geen details worden bekendgemaakt. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ziet toe op de naleving van de Conventie over Chemische Wapens uit 2003, die ontwikkeling, productie, opslag en gebruik van chemische wapens verbiedt.

Syrië zou beschikken over zo'n 1.000 ton chemische wapens, waaronder blaartrekkende gassen en neurotoxische gassen.

Damascus had tot vandaag de tijd gekregen om de lijst van zijn chemische arsenaal bekend te maken. In ruil heeft het Westen zijn dreigement laten vallen om het regime van Bashar al-Assad militair te straffen voor de gifgasaanval van een maand geleden.