Talibanleider vrijgelaten als pasmunt voor onderhandelingen

Pakistan heeft een belangrijke talibanleider vrijgelaten. Buurland Afghanistan had dat gevraagd om de vredesgesprekken met de taliban te bevorderen. De regering in Kaboel heeft al positief gereageerd.
AP2013

Abdul Ghani Baradar is vrijgelaten. Baradar is een van de vier stichtende leden van de Afghaanse taliban en hield belangrijke sleutelposities in de talibanregeringen voor de val van hun regime in 2001 na de Amerikaanse invasie. Daarna was hij militaire leider van guerrillatroepen in Pakistan. Baradar is in 2010 in Pakistan opgepakt.

Hij wordt nu vrijgelaten om het Afghaanse verzoeningsproces in de hand te werken. Het vredesproces zit al een tijdje muurvast. De eerdere vrijlating van zo'n 35 taliban heeft de onderhandelingen nauwelijks beïnvloed. Critici vrezen dat ook zijn vrijlating weinig zal veranderen, omdat de oudere talibanleiders weinig greep hebben op de jongeren die de strijd niet willen staken.

De taliban hadden in juni in Doha een politiek kantoor geopend van waaruit ze de onderhandelingen met de regering in hoofdstad Kaboel voerden. Dat kantoor is vrij snel gesloten, nadat president Karzai geklaagd had dat ze zich gedroegen als de ambassade van een regering in ballingschap.