Voorlopig geen ontmoeting tussen Obama en Rouhani

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voorlopig geen plannen voor een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties, volgende week in New York. Dat meldt het Witte Huis.

Rouhani etaleert bereidheid om toenadering te zoeken tot het westen sinds hij in augustus de macht overnam van Mahmoud Ahmadinejad. Zijn verzoenende taal van de voorbije dagen en zijn komst naar New York deed waarnemers speculeren over een mogelijke ontmoeting met Obama. Beide leiders spreken dinsdag de VN toe.

"Wij staan open voor engagement met Iran, maar we zullen hen beoordelen op hun daden, niet op hun woorden", verklaarde de Amerikaanse adjunct-adviseur voor nationale veiligheid Ben Rhodes.

Rhodes wees erop dat Obama steeds heeft gezegd dat hij open staat voor bilaterale gesprekken met Iran, maar volgens hem heeft Teheran nog niet voldoende gedaan om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma.

De VS en hun bondgenoten verdenken Iran ervan kernwapens te ontwikkelen. De westerse landen, die sancties handhaven tegen Iran, beklemtonen dat ze het dossier nog steeds met diplomatieke middelen willen oplossen. Rouhani houdt intussen vol dat het nucleaire programma enkel civiele doeleinden dient.

Obama heeft in New York wel een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hun eerste gesprek sinds de herlancering van de vredesgesprekken met Israël.