"Grootste deel van gijzelaars is bevrijd"

De meeste gijzelaars zijn gered en de ordediensten hebben "het grootste deel" van het winkelcentrum in Nairobi onder controle. Dat heeft het Keniaanse leger vanavond op de netwerksite Twitter gemeld. Details over het aantal gijzelaars dat werd gered, ontbreken voorlopig. Militanten van de Somalische terreurbeweging Al Shabaab hebben zich verschanst in het gebouw met een onbekend aantal gijzelaars. Voorlopig zijn er 68 doden en zeker 175 gewonden gevallen.

De ordetroepen hadden eerder op de avond een nieuwe poging ondernomen om de gijzelingsactie, die zaterdag begonnen was, te beëindigen.Volgens de Keniaanse autoriteiten zal er vanavond nog een einde komen aan de impasse. "Alles wordt in het werk gesteld om de situatie snel af te handelen".

Eerder vanavond waren enkele legerhelikopters al laag over het winkelcentrum gevlogen. Dat wees er al op dat er iets op til was. Even later werd een luide explosie gehoord.

Intussen meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van een anonieme bron bij de veiligheidsdiensten dat Israëlische special forces het winkelcentrum zijn binnengedrongen. Het persagentschap Reuters heeft van een Israëlische veiligheidsbron te horen gekregen dat Israëlische adviseurs de Keniaanse autoriteiten bijstaan bij de onderhandelingen met de gijzelnemers. 

Rond 11 uur gisterenmorgen, onze tijd, drong een gewapende groep al schietend het luxueuze winkelcentrum Westgate binnen. Buiten het gebouw vielen er al verschillende doden, en het dodental zal ongetwijfeld stijgen, want in het winkelcentrum liggen waarschijnlijk nog veel meer lichamen.

AP2013

De Somalische islamitische terreurbeweging Al Shabaab had er eerder al mee gedreigd om het winkelcentrum aan te vallen, als vergelding voor het optreden van Keniaanse troepen in Somalië tegen Al Shabaab. Getuigen melden dat de aanvallers het gemunt hadden op niet-moslims.

"De criminelen bevinden zich nu op één plaats in het gebouw", zei de Keniaanse president Uhuru Kenyatta vanmiddag tegen de pers. "Met alle professionelen ter plaatse verzeker ik de Kenianen dat we veel kans maken om de terroristen succesvol te neutraliseren." Kenyatta is ook niet van plan toegevingen te doen. "Kenia zal de oorlog tegen de terreur niet laten vallen", zei hij nog.

Het Westgate Shopping Centre is een winkelcentrum voor rijke Kenianen en expats, in de westelijke voorstad Westlands. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook buitenlanders, onder meer 3 Britten, 2 Fransen, 2 Canadezen en de Ghanese dichter Kofi Awoonor. Een Belgisch koppel met een kindje en een jonge vrouw die stage loopt bij de VN, bevonden zich in ook het gebouw op het ogenblik van de aanval. Zij konden zich net op tijd in veiligheid brengen.

De Keniaanse vicepresident William Ruto, die terechtstaat wegens misdaden tegen de mensheid voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, vraagt intussen dat het proces tegen hem wordt opgeschort. Naar eigen zeggen is zijn aanwezigheid in Kenia vereist door de gebeurtenissen in Nairobi.