"N-VA moet kandidaat-premier voorstellen"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat de N-VA, als grootste partij, de ambitie moet hebben om een kandidaat-premier naar voren te schuiven. Morgen stelt hij zijn vierde Vlaamse begroting in evenwicht voor.

"We zijn niet de grootste partij", zegt Kris Peeters in "De zevende dag". "We schuiven dus geen kandidaat-premier naar voren. Ik ga ervan uit dat de grootste partij (N-VA, nvdr.) toch de ambitie heeft om een kandidaat-premier naar voren te schuiven." Volgens de minister-president moet zijn partij wat bescheidenheid tonen. "We willen Vlaanderen leiden, maar de Wetstraat 16 is voor de grootste partij."

Een federale kieskring vindt Peeters geen goed idee. Premier Elio Di Rupo (PS) had daarover afgelopen week een ballonnetje opgelaten. "Een federale kieskring is zoals het monster van Loch Ness dat af en toe de kop opsteekt", zegt hij daarover. "Ik ben een overtuigde Copernicaanse omwentelaar en zo'n kieskring staat daar haaks op."

Begroting in evenwicht

Daarnaast laat Peeters met enige trots weten dat hij morgen in zijn Septemberverklaring voor de vierde keer op rij een begroting in evenwicht zal voorstellen. De Vlaamse regering moest op zoek naar 700 miljoen euro voor een begroting in evenwicht. "We hebben in alle stilte gewerkt aan de begroting", zegt hij daarover. "De pers was hiervan niet op de hoogte."

In die begroting zou geld aan de kant gezet zijn om iets aan de concurrentie en de werkgelegenheid te doen. "Het gaat op jaarbasis over enkele honderden miljoenen euro." Peeters wil zo snel mogelijk aan de tafel gaan zitten met de andere regeringen om een akkoord te sluiten over het concurrentiepact.

Gisteren nog had Gwendolyn Rutten (Open VLD) brandhout gemaakt van het beleid van de regering-Peeters, maar dat vindt Peeters wat goedkoop. "We hebben veel bereikt in moeilijke tijden, het was aan het stormen!". Hij vindt het spijtig dat Open VLD het nodig vindt om andere partijen zwart te maken om "hun eigen positie kleur te geven".