"Zelfs ik vind me soms overgewaardeerd"

Ze heeft haar fans, maar ook haar tegenstanders. De maniertjes van actrice Meryl Streep doet de ene tegen de muur opvliegen, terwijl de andere opnieuw een prijs in haar richting afvuurt. Maar dat ze tijdens awardshows soms ongemeen grappig uit de hoek kan komen, daarover zijn de meesten het eens en dat bewees ze ook in haar bedankingsspeech tijdens de uitreiking van de "Primetime Emmy Awards" van 2004. De speech haalt nog steeds met gemak de lijstjes van Emmy-topmomenten.

Streep won in de categorie "vrouwelijke hoofdrol in een miniserie of tv-film" voor haar rol in "Angels in America". Alsof ze compleet verrast was, begaf ze zich naar het podium, haar (gespeelde) diva-allures nog onderstreept door een overdadige baljurk.

"Er zijn van die dagen dat ik zelf denk dat ik overgewaardeerd word", begon ze haar speech, waarmee ze het publiek al lachend op haar hand kreeg. Speels voegde ze eraan toe: "Maar niet vandaag", breed lachend en genietend.

Vervolgens begon ze haar mede-genomineerden, die dus naast de prijs grepen, te bedanken. "Maar de enige van de groep, Emma Thompson, zal wel wrok voelen voor de rest van haar leven. Maar och, wie maalt daarom?" Thompson was een van haar collega’s in "Angels in America". En het publiek genoot!

Terwijl ze daarna de andere medewerkers van de miniserie bedankte, begon de muziek te spelen, waardoor duidelijk gemaakt wordt dat degene die speecht, moet beginnen af te ronden. Maar Streep pikte op de muziek in door te zingen: "Ik kan dit ook muzikaal doen". Met een diepere boodschap, "de waarheid is alles wat we nog hebben", sloot Streep uiteindelijk af.

Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker vatte haar speech als volgt samen: "Bedankspeeches van Streep zijn een kunstvorm op zichzelf: elegant, niet goed wijs, onopvallend bulkend van zelfvertrouwen en foutloos afgeleverd. Bij wie anders kan je zoveel nep-nederigheid, nep-dankbaarheid en nep-spontaniteit zien op zo’n zelfzekere manier."

Geniet van Streep op haar best:

Vannacht worden in het Nokia Theatre in Hollywood opnieuw de Primetime Emmy Awards uitgereikt. In de categorie Outstanding Drama Series vechten onder meer "Game of thrones", "Breaking bad", "Homeland" en "Mad men" om de hoogste eer. "The Big Bang theorie", "Modern family" en "Girls" hopen dan weer te winnen in de categorie Outstanding Comedy Series. De oorlogsreeks "Parade's end" van BBC/HBO in samenwerking met de VRT is in verschillende categorieën vijf keer genomineerd.

lees ook