Autoloze zondag was een groot succes

Een veertigtal Vlaamse steden en gemeenten en het hele Brusselse Gewest waren een groot deel van de dag autovrij. Dankzij het vrij mooie weer was het een groot succes. Koning Auto trad vandaag eventjes af en de voetgangers, fietsers en skaters heersten. De bedoeling van de autoloze zondag is vooral dat mensen gaan nadenken over hun autogebruik.
archiefbeeld

Er namen meer steden deel aan de Autoloze zondag dan vorig jaar, ook kleine gemeenten. Zo was Gullegem autovrij gemaakt, en de winkeliers en verenigingen hadden opgeroepen om de ruimte zo veel mogelijk in te palmen. Ook Kortrijk deed voor het eerst mee aan de autovrije zondag.

Uit onderzoek blijkt dat er in Brussel al meteen een meetbare verbetering was van de luchtkwaliteit.

In de deelnemende steden en gemeenten mochten enkel de hulpdiensten, het openbaar vervoer, taxi's en mensen met een speciaal pasje nog rijden. "Het is vooral belangrijk om mensen te laten ervaren hoe het is om zich in een stad of een gemeente te verplaatsen zonder auto", zegt Elke Franchois van organisator Mobiel 21.

In tal van steden waren activiteiten gepland. Zo stond aan de kersverse hoofdstedelijke bibliotheek Muntpunt in Brussel vandaag het fietsdorp "I BIKE BRU". De autoloze zondag vindt zijn oorsprong in de jaren 50 en 70 (zie kaderstuk onder) en vormt het sluitstuk van de week van de vervoering.

Vorige week zondag was er al een autoloze zondag in enkele steden.

Oorsprong van de autoloze zondag

De autoloze zondagen zijn oorspronkelijk ontstaan in de jaren 50. Door de Suez-crisis in 1956-57 werd de olieaanvoer vanuit het Midden-Oosten grondig verstoord waardoor gedurende een lange periode één dag in de week niet met de auto mocht worden gereden.

Een tweede reeks autoloze zondagen volgt door de oliecrisis in de jaren 70. Dat levert de iconische beelden op van lege autosnelwegen. Na de oliecrisis sterft het initiatief een stille dood tot het eind jaren 90 door milieuorganisaties opnieuw in het leven wordt geroepen.

Verwendung weltweit, usage worldwide