Chinese ex-toppoliticus Bo Xilai veroordeeld tot levenslang

De gevallen Chinese toppoliticus Bo Xilai is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Vier weken na het corruptieproces tegen Bo achtte een rechtbank in de stad Jinan hem schuldig aan corruptie, het aannemen van smeergeld en machtsmisbruik. Hij kan nog beroep aantekenen.

De 64-jarige Bo, voormalig minister van Handel en sterke man van de communistische partij in Chongqing, viel vorig jaar van zijn voetstuk in de nasleep van een schandaal waarbij zijn vrouw werd veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman.

Volgens de aanklagers zou hij steekpenningen hebben aangenomen, openbare fondsen hebben verduisterd en zijn positie hebben misbruikt om de moordpartij te verdoezelen. Tijdens het proces betwistte Bo de aantijgingen, maar daar had de rechtbank geen oren naar. De rechter maakte brandhout van zijn argument dat hij bekentenissen moest afleggen onder druk van partijfunctionarissen en bevond hem schuldig aan het aanvaarden van 3,3 miljoen dollar aan steekpenningen.

Met het verdict hoopt de communistische partij een einde te maken aan het grootste schandaal in de recente geschiedenis van de Chinese politiek. Het politbureau was bijzonder verdeeld over de aanpak van Bo, die grote kans maakte op een promotie tot het machtige permanente comité van de partij, maar zich bijwijlen ook kritisch uitsprak over de economische koers van de partij. Waarnemers spraken over de grootste interne strijd sinds de bloedige repressie van de ontluikende democratiseringsbeweging op het Tiananmenplein in 1989.