Eenzame studenten krijgen tips om sociaal leven op te bouwen

Bij de start van het academiejaar geeft de hulplijn Teleblok tips aan studenten die het moeilijk hebben met de grote veranderingen in hun sociaal leven bij de overgang van het secundair naar hoger onderwijs.
Ingram

Een op de drie studenten die chatten of bellen met de hulplijn Teleblok, hebben in hun omgeving niemand waar ze bij terechtkunnen met hun studieproblemen. De anonieme telefoon- en chatlijn krijgt jaarlijks zo'n 600 studenten aan de lijn. Velen daarvan hebben het moeilijk met de overgang van het secundair onderwijs naar de hogeschool of universiteit.

"De grotere pakketten leerstof is daarbij niet het belangrijkste probleem", zegt Kathleen Devos van Teleblok. "Ze hebben het vooral moeilijk met de grote veranderingen in hun sociaal leven: hun leven zelfstandig inrichten, nieuwe vrienden maken, omgaan met kotgenoten..." Vele studenten geven aan dat ze zich eenzaam voelen.

Teleblok geeft eenzame studenten dan ook enkele tips om tijdens de eerste maanden van het academiejaar hun sociaal leven op te bouwen. Dat gaat van "doe wat je zelf graag doet", over "zoek contact met studiegenoten", tot "laat je begeleiden door een peter of meter".

Tips voor studenten

  • Doe wat je zelf graag doet: Spreekt een studentenvereniging jou niet aan? Of ben je geen uitgaanstype? Pluis dan even uit of er een alternatief aanbod is in jouw omgeving. Je bent zeker niet de enige student die liever niet deelneemt aan allerhande feestjes.
  • Zoek contact met je kot- en studiegenoten: Wacht niet te lang om contact te leggen met je kotgenoten. Je kotgenoten bestaan vaak uit een mix aan leeftijden en interesses, maar zijn ideale partners in (moeilijke) studietijden.
    Maak zeker in het begin van het academiejaar tijd om je studiegenoten te leren kennen. Op die manier geef je jezelf de kans een nieuw sociaal netwerk op te bouwen dat je zeker zal helpen in het samen doorspartelen van, bijvoorbeeld, je examens.
    Ben je minder sociaal aangelegd, heb je het moeilijk om hen aan te spreken? Organiseer dan een dag in de week om bijvoorbeeld samen met je kotgenoten te koken of neem eens deel aan activiteiten georganiseerd door de hogeschool of universiteit.
  • Laat je niet beïnvloeden door Wonderwoman en Superman: In elke richting loop je ze tegen het lijf: de ‘alwetende superstudent die alles poepsimpel vindt’. Zulke studenten zijn echter op één hand te tellen. De student die zonder enige inspanning door het academiejaar fietst, moet jammer genoeg nog geboren worden. Laat je door deze mensen niet overdonderen. Iedereen studeert op zijn eigen manier, je zal snel genoeg merken op welke manier dit voor jou het best gaat.
  • Laat je begeleiden door een peter of meter: In heel wat hogescholen of universiteiten biedt men een peter/ meterschap aan voor eerstejaarsstudenten. Een ervaren rot in het vak geeft je interessante tips om goedgewapend het academiejaar door te komen.
  • Ga na waar je bij kleine of grote problemen terechtkunt: Hogescholen en universiteiten bieden heel wat diensten aan om jou extra te ondersteunen. Van studielokalen, bibliotheken tot psychosociale dienstverlening of hulp bij financiële moeilijkheden. Surf even op de website of spring bij hen binnen om extra info te verkrijgen.