Ghanese dichter overleeft aanslag in Kenia niet

Bij de aanslag op het winkelcentrum in Kenia is ook de Ghanese dichter en staatsman Kofi Awoonor overleden. Awoonor was 78 jaar. Hij werd bekend met zijn gedichten die geïnspireerd zijn door de mondelinge tradities van de Ewe, het volk waartoe hij behoorde.

Kofi Awoonor was met zijn zoon boodschappen aan het doen toen militanten van de Somalische terreurbeweging Al Shabaab het winkelcentrum binnenvielen. Zijn zoon raakte lichtgewond, de 78-jarige dichter overleefde de aanslag niet.

"Ik ben geschokt door de dood van Kofi Awoonor", reageerde de Ghanese president John Dramani Mahama. Awoonor publiceerde onder de naam George Awoonor-Williams. Zijn beste werk stamt uit de jaren volgend op de onafhankelijkheid van Ghana. Zijn bekendste bundel "Rediscovery" kwam uit in 1964.

Awoonor was een vertrouweling van de eerste Ghanese president Kwame Nkrumah, maar ging in ballingschap toen die in 1966 na een staatsgreep werd afgezet. Hij woonde en werkte lange tijd in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Bij zijn terugkeer in Ghana belandde hij om politieke redenen in de gevangenis. Zijn ervaringen verwerkte hij in de bundel "The house by the sea".

Vanaf de jaren 90 nam Awoonor zelf politieke taken op. Zo was hij o.a. ambassadeur van Ghana bij de Verenigde Naties.