Leterme: "Maskers in Fortis-zaak zullen afvallen"

Yves Leterme (CD&V) vermoedt dat "ook in de Fortis-zaak de maskers zullen afvallen en de waarheid naar buiten zal komen". De oud-premier reageert daarmee in "De zevende dag" op de uitgelekte mails van de toenmalige Fortis-top.

Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van bank-verzekeraar Fortis, heeft in juni 2008 de beleggers aangezet om nog meer aandelen van zijn bedrijf te kopen. Uit mailverkeer dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat hij intern wel degelijk zijn ongerustheid over de toekomst van Fortis uitte.

Yves Leterme was premier toen Fortis viel en heeft toen de beslissing genomen om de bank te nationaliseren. "Ik ga geen zware uitspraken doen over de uitgelekte mails", zegt Leterme, "want er zijn rechtszaken bezig". Toch laat de oud-premier vallen dat hij ervan overtuigd is dat "ook in de Fortis-zaak de maskers zullen afvallen en de waarheid naar buiten zal komen". Volgens hem zijn er op directieniveau enorme risico's genomen.

Hij blijft wel achter de beslissingen van zijn toenmalige regering staan. "Wij als overheid moesten toen in het belang van de Belgische economie ingrijpen en zelf ook risico's nemen", zegt Leterme. "Er was met heel die bank nauwelijks nog iets anders aan te vangen dan wat toen door de regering beslist is."